Erasmus +, “ARS - Antiquité, Recherche, Sauvegarde”


Programul Erasmus +, proiect ARS- Antiquité, Recherche, Sauvegarde” la Liceul Teoretic „ Constantin Brâncoveanu”,  București

  

La Liceul Teoretic „ Constantin Brâncoveanu”,  București a avut loc în perioada 16-22 octombrie 2017 a 4-a întâlnire de mobilități între elevi (România, Turcia, Italia, Polonia, Spania) în cadrul proiectului ARS- Antiquité, recherche, sauvegarde, identificat cu numărul 2016-1-IT02-KA219-024133, realizat în programul Erasmus + cu sprijinul Comisiei Europene.

Scopul proiectului îl constituie dezvoltarea creativității și stimularea curiozității, în sensul unei anchete, prin observarea directă a patrimoniului arheologic, arhitectural și artistic și mai ales reducerea abandonului școlar.

Cadrele didactice și elevii au șansa dezvoltării unor competențe și dobândirea unor cunoștințe ce pot fi utilizate în mai multe domenii: competențe lingvistice și digitale, de istorie și arheologie, de cercetare și organizatorice, punându-se accent pe lucrul colaborativ.

Mobilitățile reprezintă condiția necesară și indispensabilă pentru succesul proiectului, pentru conștientizarea valorii naționale, promovarea ei peste granițe, acceptarea și cunoașterea unor noi culturi, dezvoltarea sentimentului de apartenență la o națiune și a respectului față de diferențe, pentru schimbul de bune practici în domeniul educației școlare.

Astfel, doamnele director Marlena Darmon și Carmen Dragomir au întâmpinat într-un cadru festiv echipele din 4 școli partenere: I.C.S. Maredolce, Palermo, Italia, Lycée « Ahmet Altikulaç  Anadolu », Niksar, Turcia, Publiczne Gimnazjum SPSK, Slaskie, Polonia, I.E.S. Andrés Bello, Santa Cruz de Tenerife, Spania.

Cu ocazia acestei reuniuni, elevii și profesorii au participat la lecții CLIL (predarea unei discipline în limbă străină): lecție de geografie turistică in limba franceză și în limba engleză (prof. coordonator Ramona Iordache și prof. Manolescu Raluca), fizică în limba franceză (prof. Marian Popescu), TIC în limba engleză (prof. Teodora Stolnicu), lecție de folclor în limba engleză (prof. Silvestru Izabela), lecție de biologie în limba engleză (prof. Mercan Lucian). Pe lângă aceste lecții, elevii și profesorii au asistat la un spectacol realizat cu sprijinul elevilor aflați sub îndrumarea doamnei profesor Miricioiu Alice, a cadrelor didactice și elevilor Școlii Nr.178, București, coordonați de doamna director Paizan Daniela (parteneri în proiectul „Împreună pentru Europa”) și a  invitaților din partea Clubului Pygmalion.

În vederea realizării obiectivelor proiectului, elevi ai liceului împreună cu partenerii lor din cele 4 țări, coordonați de doamna profesor Iordache Ramona au întreprins o serie de vizite la Palatul Parlamentului, Biserica „Sfântul Gheorghe Nou”, „Palatul Mogoșoaia” în București și la „Castelul Peleș”din Sinaia.

La finalul Săptămânii Erasmus+, echipele din cele 5 țări au participat la un spectacol culinar tradițional românesc, cu dansuri folclorice acompaniate de taraf.

Cum activitățile au fost centrate pe elevi, am primit un feed-back pozitiv din partea lor: au valorizat mai mult propria cultură, au tolerat obiceiurile celorlalți elevi, încercând totodată să le arate ospitalitatea româneasca, au devenit mai responsabili și au conștientizat importanța cunoașterii a cel puțin o limbă străină. Prietenia ce s-a legat între elevi, dar și între cadrele didactice reprezintă o rampă de lansare pentru o colaborare viitoare pe termen lung.

Proiectul „ARS-Antiquité, Recherche, Sauvegarde” va continua până la finalul acestui an școlar cu înca două schimburi de elevi între liceul nostru și partenerii din Polonia și Italia.

 

Informațiile cuprinse în acest articol vizează strict opinia autorului, iar Comisia Europeană nu poate fi răspunzătoare de felul în care acest conținut poate fi utilizat.

 

prof. Ramona Iordache

Coordonator proiect ARS
Subpagini (1): Istoric
Comments